Fallna kvinnor

fallna kvinnor

Fallna kvinnor finns nu även som ljudbok (Bonnier Audio). Och i pocket (Thorén & Lindskog förlag).

Om boken:
När jag arbetade med boken Farfar var rasbiolog fann jag ett fotoalbum med nakna kvinnor i rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala. Bilder av ”undermåliga” kvinnor på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där landets prostituerade kvinnor spärrades in på 1920- och 30-talen. Kvinnorna skulle gömmas undan och uppfostras. Men samtidigt drogs de fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och steriliseras så att de inte förökade sig. Samhället skulle gå under om det blev för mycket ”bottensats”.

Det handlar om kvinnor som alla tittade snett på, såg ner på eller kastade lystna blickar efter. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnaden främst berodde på ”psykisk störning” och ”allmän social mindervärdighet”. Myndigheten hävdade 1925 att de inspärrade kvinnorna kunde sorteras i elva ”psykologiska typer”, där demimonder stod högst och berglärkor lägst. Demimonder hade ofta älskare på Östermalm medan berglärkor höll till i skogsbackar och runt hamnar.
Vilka var kvinnorna? Hur såg deras liv ut? Och varför hade de hamnat på Landskrona? Jag kunde inte glömma bilderna av dem, men trodde inte jag skulle orka gräva i denna historia. Nu har jag gjort det och min bok skildrar jakten på berättelsen om dem. Tack vare brev från de intagna har de själva fått komma till tals. Ett stycke kvinnohistoria, en skildring av ett skamfyllt och grymt försök att fostra dem till dugliga samhällsmedborgare. Förhoppningsvis har jag gett dem upprättelse.

http://www.bonnierforlagen.se/Katalog/forum/Host-2013/Fallna-kvinnor/

 

Några pressröster om Fallna kvinnor:

Vissa böcker framstår som nödvändiga. Detta är en av dem. … Dahlgren är en driven arkivdykare. Med hjälp av journaler, polisrapporter, dagböcker och brev berättar hon om dem som kallades parasiter på samhällskroppen.
Svenska Dagbladet
http://www.svd.se/kultur/litteratur/ny-blick-pa-skamlig-historia_8438730…

 

Om prostituerade vid 1900-talets början har jag läst en del forskning, men inte så nattsvart som här. Läsaren kommer nämligen kvinnorna nära, känner deras förtvivlan. … Dahlgren har skrivit ännu en drabbande bok om vårt mörka förflutna.
Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article17327162.ab

 

Kulturhistoria kan vara som en spark i magen.
Sveriges Radio Kulturnytt
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5622157

 

Som läsare blir man ömsom rörd, beklämd och förbannad.
Expressen
http://www.expressen.se/kultur/nere-pa-botten/

 

Fallna kvinnor är en gripande bok om några av samhällets mest utsatta under förra århundradets första hälft. Författaren följer framför allt två av de kvinnor hon hittat i register och dokument. Hon ger dem namnen Inga och Karin och korta dramatiserade scener ur deras liv återkommer boken igenom. De låter läsaren känna kvinnornas utsatthet och desperation och jag uppskattar dem mycket.
Göteborgs-Posten
http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.1958882-eva-f-dahlgren-…

 

Eva F Dahlgren sitter på sprängmedel, men berättar underbart avskalat och rent om det hon ser. Hon vet att inget behöver förstärkas och med varsamma val av detaljer ser hon till att berättelserna lever och får nytt liv, nya liv. … Det är ruggigt. Det är storartade kvinnoporträtt. Det är ett förstoringsglas från då som leder till dagens ”fallna kvinnor”. Det är alla dessa röster som knappt hördes, men som får så mycket sagt.
Norrköpings Tidningar
http://www.nt.se/kultur/artikel.aspx?articleid=8744783

 

Fallna kvinnor – när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut’ är fascinerande läsning. … Dahlgren beskriver ett stycke samtidshistoria som känns både avlägsen och närvarande.
Sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/vi-de-fallna/

 

Inspärrade kvinnor på Landskrona tvångsarbetsanstalt på väg till dagens arbete.
Inspärrade kvinnor på Landskrona tvångsarbetsanstalt på väg till dagens arbete.

 

Ur ett av Rasbiologiska institutets fotoalbum i kategorin "Brottslingar och andra undermåliga".
Ur ett av Rasbiologiska institutets fotoalbum i kategorin ”Brottslingar och andra undermåliga”.