Vad hände med barnen? avslutar min tematiska trilogi om människors värde under 1900-talets första hälft, med Farfar var rasbiolog och Fallna kvinnor som del ett och två.
Om boken:
Jag trodde att jag var färdig med mitt rasbiologiska projekt, när Fallna kvinnor kom ut 2013. Men jag hade sett i arkiven att många av kvinnorna hade fött egna barn. Trots alla könssjukdomar. Vad hände med dessa barn? Frågan lämnade mig ingen ro och jag var tvungen att ge mig ner i arkiven igen.
Det blev en bok om barnen som ingen ville ha, som skyfflas runt till olika barnhem och fosterhem och som nästan alla stämplats som ”oäkta”. Precis som deras mödrar.
Men lyckligtvis är det inte ett totalt mörker. Det går bra för en del av barnen.
Jag startar på Lilla Hemmet på Kungsholmen i Stockholm. Här vårdades Kerstin, dottern till Karin, en av de prostituerade kvinnorna jag följde i Fallna kvinnor. Lilla Hemmet var världens första asyl för syfilissmittade barn och här tillbringar Kerstin sina första sex levnadsår. Hon är född 1921 och det är även Rut, en annan av flickorna på Lilla Hemmet som jag väljer att följa. Båda blir friska från sjukdomen, och båda placeras 1927 i fosterhem på Gålö i Stockholms skärgård. Gålö som förvandlats till ”fosterbarnens ö”, där arrendetorparna tvingas ta emot närmare 1000 gatubarn och andra fattiga stadsbarn, innan verksamheten läggs ner 1939.
Jag följer Kerstin och Rut genom livet, men ger även röst åt några av de barn som stämplats som sinnesslöa och som placeras på andra anstalter efter Lilla Hemmet.
Liksom Fallna kvinnor bygger Vad hände med barnen? på journaler och handlingar från myndigheter, men också på personliga brev. Om barnens längtan efter, eller ibland fasan för, de biologiska föräldrarna.
Rut dör 2013 och vi är framme i vår tid. Därmed har jag nu avslutat det som kom att bli en tematisk trilogi om människors värde under 1900-talets första hälft.
Den här sista delen, om barnen i folkhemsbyggets och rasbiologins skugga, blev också en bok om förvandlingen av Sverige från ett av Europas fattigaste länder till en begynnande välfärdsstat. För samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs, säljs fattiga barn till lägstbjudande på auktion, utnyttjas som arbetskraft eller vanvårdas till döds. En omfattande fosterbarnsindustri pågår.
Genom alla böckerna i min trilogi löper frågan: Vem är värdefull och vem är undermålig? Och inte minst – vem avgör det?
Vad hände med barnen? är utgiven på Forum förlag. Alla tre delarna finns också tillgängliga som ljudböcker (Bonnier Audio). De två första även som pocket (Thorén & Lindskog förlag).
TV-klipp:
I SVT:s program Fråga Doktorn berättar jag om boken:
https://www.svtplay.se/video/13266304/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-avsnitt-15?start=auto
Det gör jag även i TV4:s program Malou efter tio:
http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/inte-länge-sedan-svenska-barn-såldes-på-auktion-3909019
Några pressröster om Vad hände med barnen?:
Alla kapitel i ett lands historia är i någon mening mörka, och den kollektiva skammen kan i sig bli något av en industri. En besvärlig terräng, onekligen, där ingen orienterar bättre än Eva F Dahlgren.
… en råstark avslutning på det litterära projekt som började för femton år sedan med ”Farfar var rasbiolog”. Hela tiden har hon rört sig som i ett minfält. När jag slår ihop boken efter en lång dag av obruten läsning, tänker jag att just minröjarna är det största hjältarna i alla krig.
Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet.
https://www.svd.se/fattiga-barn-till-salu
Eva F Dahlgren skriver mycket bra, med behärskad värme. Hon behandlar känsligt den riskfyllda balansgången mellan journalistisk saklighet och återhållen litterär gestaltning. Här finns respekt för alla inblandade, för ungarna, men också för de som arbetade med dem, i en gråskala utan hjältar och skurkar. På så sätt byggs en större bild upp, och den är inte platt, fyrkantig, ämnad åt rutinmässiga ideologiskt poängplock.
… Det viktiga är värdigheten i såväl det rörande som det upprörande.
Carl Erland Andersson i Göteborgs-Posten.
http://www.gp.se/n%C3%B6je/med-respekt-och-v%C3%A4rme-om-barnen-som-ingen-ville-ha-1.4274317
Eva F Dahlgren söker heroiskt envist i de osynliggjordas historia. Vad hände med de prostituerades barn? frågade hon sig under arbetet med sin förra bok, den omskakande Fallna kvinnor. Om de kvinnor som internerades på en tvångsarbetsanstalt i Landskrona.
Dahlgren kallar den aktuella boken för sista delen i en trilogi. Självbiografiska Min farfar var rasbiolog, 2002, blev en skräll. Författaren fortsatte sitt sökande, kände sig skyldig att berätta om dem som drabbades av rasbiologerna. De fattiga, svårt sjuka, förståndshandikappade och de som betraktades som ”osedliga” tvingades sterilisera sig. De ”undermåliga elementen” i befolkningsmassan skulle elimineras.
… författaren lyckas levandegöra flickornas historia. Det är faktiskt värt eloger och medaljer.
Anneli Jordahl i Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/q98We/upprattelse-for-de-svikna-barnen
Med hjälp av bevarat arkivmaterial från 1900-talets första decennier fortsätter här Dahlgren att avtäcka skamfläckar i vår historia. Det är angelägen läsning, och omskakande, det är kvinno- och barnaöden som svider i hjärtat.
… Vårt förflutna är oss nära, det är en av de viktigaste sakerna som författare som Dahlgren kan lära oss. Och att historien har en benägenhet att upprepa sig, särskilt om vi tillåter oss att glömma den.
Anna Rudberg-W i Östgöta Corren
http://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/omskakande-oden-som-svider-i-hjartat-om4685888.aspx
”Vad hände med barnen?” är på många sätt en berättelse om ekonomi. Barnen i boken är hoptvinnad med den. Inte bara för att deras öden oftast är en konsekvens av fattigdom och tydligt kopplat till industrialisering och ett snabbt växande Stockholm. Utan även för att barnen också har ett ekonomiskt värde i form av arbetskraft samtidigt som de utgör en kostnad, fosterfamiljerna får betalt för dem. Vad barnet kostar för kommunen har att göra med deras värde som arbetskraft.
… ”Vad hände med barnen?” är en oerhört viktig bok, rik på fakta och ömhet för de enskilda barnens liv. … Det som växer fram under läsningen är en både nationell och lokal historia, en viktig grund för att vi ska kunna närma oss den tid vi nu befinner oss i.
Klara Meijer i Norrländska Socialdemokraten
http://www.nsd.se/nyheter/viktig-bok-fylld-av-omhet-for-barnen-nm4555887.aspx
”Vad hände med barnen?” är ett viktigt reportage som kanske säger mer om vår tid än vi vill tro.
Felicia Stenroth i Kristianstadsbladet
http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-o-noje/eva-f-dahlgren-vad-hande-med-barnen/
Eva F Dahlgren följer Rut och Kerstin, samtidigt som hon väver in många fler röster i berättelsen. Resultatet blir en övertygande och urstark nedstigning i en både obehaglig och mörk värld.
… Eva F Dahlgren visar också hur starkt det sociala arvet är, med fattigdom och missbruk, och hur nedlåtande synen är på de kvinnor som står längst ner på stegen. Historien upprepar sig, Kerstin får barn hon tvingas lämna bort och Rut lever med en alkoholiserad man.
Till sist är hon i mål, med det projekt som startade med farfar rasbiologen. Det är en imponerande gärning, där en solkig del av vår historia lyfts fram i ljuset.
Margaretha Levin Blekastad i Gefle Dagblad
http://www.gd.se/kultur/overtygande-och-starkt-nar-eva-f-dahlgren-berattar-om-fosterbarnens-o
Läs även intervjun i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/arkiv/insidan/de-bortglomda-barnen-saldes-till-den-som-bjod-lagst/
Gruppbild från Lilla Hemmet på Kungsholmen i Stockholm, världens första asyl för syfilissmittade barn. Verksamheten lades ner på 1950-talet då det fanns antibiotika som botade sjukdomen.
Barnen på Lilla Hemmet behandlades med kvicksilver och fick också solbad under kvartslampa.