Aktuellt

Vad hände med barnen? – Nu som pocket

Nu finns även min senaste bok, Vad hände med barnen?, tillgänglig som pocket. Därmed har bokförlaget Thorén & Lindskog givit ut hela min trilogi i detta behändiga format.
Boken avslutar mitt tema människors värde under första delen av 1900-talet. Del ett är Farfar var rasbiolog och del två Fallna kvinnor.

Jag har blivit hedersdoktor i medicin

För drygt tjugo år sedan kände jag min döde farfars knackning mot mitt huvud. Jag satt på biblioteket och återupplevde plötsligt hur han knackade oss barnbarn försiktigt med sin doktorsring och utbrast: ”Åh, vad du har vuxit!”
Minnen av farfar och farmor och våningen i Uppsala rasade fram. Det blev upprinnelsen till mitt författarskap och boken Farfar var rasbiolog. Ett återkommande tema i flera av mina böcker är alltsedan dess: vem är värdefull, vem är undermålig och vem bestämmer det?
I januari 2019 fick jag en egen doktorsring – av medicinska fakulteten på Uppsala universitet.
En finare hedersbetygelse hade jag inte kunnat få.
https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=11542&area=2,12,16&typ=artikel&lang=sv

Dagen före promoveringen höll jag en föreläsning:
https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=12084&area=16&typ=artikel&lang=sv

Och här finns en liten film från promoveringen:
https://media.medfarm.uu.se/play/kanal/449/video/8569

Det här är inte jag – nu som ljudbok igen

Ungefär samtidigt som jag utsågs till hedersdoktor, gjorde Bonnier Audio min dokumentärroman Det här är inte jag åter tillgänglig som ljudbok.
I motiveringen till Adlerbertska kulturstipendiet 2006 lyfter man fram hur mina böcker Farfar var rasbiolog (2002) och Det här är inte jag (2005) ”på vitt skilda vis men lika alarmerande ringat in prestationskulturens mörka sidor. Den ena om en man som inte vill kännas vid det som inte är perfekt. Han tar vetenskapen till hjälp och blir rasbiolog. Den andre skildrar inifrån en kvinna som inte förmår uppfylla vardagens krav utan ramlar ner i ett strindbergskt inferno av skuldkänslor och självkritik. Mot panikångesten har hon bara piller till hjälp. Det är vår egen tid det handlar om.”

Farfar var rasbiolog på tyska

Sedan oktober 2019 finns Farfar var rasbiolog tillgänglig på tyska på Wallstein Verlag, i översättning av Benedikt Grabinski.
https://www.wallstein-verlag.de/9783835332966-eva-f-dahlgren-grossvater-war-rassenbiologe.html
Klaus Taschwer, Der Standard: Eine berührende und lehrreiche Aufarbeitung einer schwierigen Familiengeschichte.
http://sbvelden.at/2019/01/16/dies-das-die-wissenschaftlichen-buchtipps-des-jahres/

Vad hände med barnen?

Min senaste bok, Vad hände med barnen? (Forum förlag), kom våren 2017. Det är en uppföljning av Fallna kvinnor (Forum förlag) från 2013. Boken om de ”fallna” kvinnornas barn avslutar min trilogi om människors värde under första delen av 1900-talet. Del ett och två var Farfar var rasbiolog och Fallna kvinnor.

Hela trilogin finns också tillgänglig som ljudbok (Bonnier Audio). Alla tre finns dessutom som pocket (Thorén & Lindskog förlag).

Läs recensioner av Vad hände med barnen? Hur de minsta blev en handelsvara – uppföljningen av Fallna kvinnor:

Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/fattiga-barn-till-salu/om/bokvaren-2017

Göteborgs-Posten:
http://www.gp.se/n%C3%B6je/med-respekt-och-v%C3%A4rme-om-barnen-som-ingen-ville-ha-1.4274317

Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/q98We/upprattelse-for-de-svikna-barnen

I SVT:s program Fråga Doktorn berättar  jag om boken:
https://www.svtplay.se/video/13266304/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-avsnitt-15?start=auto

Jag har också varit med i TV4:s program Malou efter tio och boken finns nu med i Malous bokklubb.
http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/malous-bokklubb-v%C3%A5ren-2017-5890a0f9fca38fad4c00028d

Läs även intervjun i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/arkiv/insidan/de-bortglomda-barnen-saldes-till-den-som-bjod-lagst/

Bakgrunden till boken: När jag arbetade med min förra bok Fallna kvinnor, kunde jag se i arkiven  att många av kvinnorna skyfflats runt som barn, till olika barnhem och fosterhem. Flera av dem födde sedan egna barn. Vad hände med dem? Jag återvände till arkiven för att försöka besvara den frågan och resultatet blev min nya bok. Liksom Fallna kvinnor bygger Vad hände med barnen? också på personliga brev. Om längtan efter, eller ibland fasan för, de biologiska föräldrarna.
Mitt övergripande tema är det ”oäkta” barnets låga status, prissättningen när de placeras i fosterhem. För samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs, förekommer en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. Framförallt ”oäkta” barn annonseras ut eller säljs till lägstbjudande på auktion. Många utnyttjas som arbetskraft, en del vanvårdas till döds.
Parallellt skapar filantroper ”fosterbarnens ö” på Gålö i Stockholms skärgård, där arrendetorparna tvingas ta emot närmare 1000 fattiga stadsbarn, innan verksamheten läggs ner 1939. Genom materialet ljuder frågan: Varför lämnades jag bort?
Det blev en bok om barnen som ingen ville ha.

Vad hände med barnen? är utgiven på Forum bokförlag. Boken avslutar min tematiska trilogi om människors värde under 1900-talets första hälft, med Farfar var rasbiolog och Fallna kvinnor som del ett och två.

Att hantera research

Mina böcker bygger på mängder av arkivhandlingar, intervjuer med mera. Hur hantera all denna information för att få ihop det till en berättelse?
I Författarcentrums nättidskrift Skrået har jag försökt beskriva min metod.
http://www.skraet.nu/2016/09/17/huset-att-hantera-research-av-eva-f-dahlgren/