Det vita kolet

det vita kolet

Det vita kolet är en dokumentärroman om elektrifieringen av Sverige, om vetenskap kontra intuition. Och om kärleken som ställer till det.  Karaktärerna brottas med samma frågeställningar som dagens människor: Kan vi lita på tekniken? Vad händer om naturen slår tillbaka? Är Gud verkligen död?  Jag har inspirerats till berättelsens huvudpersoner av min farmors föräldrar, Axel och Karin Estelle. Ramhandlingen bygger på tio år ur deras liv. Axel Estelle startade Elektriska Pröfningsanstalten 1892 och var chef för Malmös första elektricitetsverk 1901 – 1906. Byggnaden är numera Moderna Museets filial i Malmö. Karin Estelle var intresserad av själen, det undermedvetna och intuitionen. Medan Axel elektrifierade Malmö tog Karin tåget till Lund för att följa Hans Larssons föreläsningar om intuition, något som vid den tiden betraktades som en sämre sorts tänkande – ”kvinnligt och ologiskt”.

 

Några pressröster om Det vita kolet:

”Det vita kolet” speglar utmärkt väl den oscarianska tidens vitt skilda tendenser, både rationalismen och dess ibland rent spiritistiska motpol, liksom dess politiska spänningar, och den är på samma gång en djupt allmängiltig roman om familjelivets vedermödor.

Svenska Dagbladet

 

Hennes berättelse är hårt kryddad med amperetimmar, volt, molekyler och olika grundämnen. Och boken skulle kunna stanna vid en knastertorr redogörelse för strömmens framfart, men på en lättflytande och poetisk prosa växer den till så mycket mer. Det är kvinnorna som gör det, och så August Strindberg förstås.

Dalarnas Tidningar

 

Romanen är uppbyggd av korta texter, fragment som trovärdigt gestaltar huvudpersonerna och belyser frågor om klass och kön. ”Det vita kolet” är en idéhistorisk reflexion om tro och vetande och om samhälle och tidsanda i en inte alls så avlägsen brytningstid, med ett starkt feministiskt grundackord.

Helsingborgs Dagblad