Fallet Sigrid Gillner

fallet sigrid gillner

Gåtan Sigrid Gillner – vem var hon?
Hur kunde en kvinnosakskämpe och socialist attraheras av nazismen trots att hon inte var antisemit?
Jag hade två förebilder under min uppväxt: Farfar, som visade sig vara rasbiolog, och författaren och radiokrönikören Sigrid Gillner – hans väninna från det vegetariska matlaget i 1920-talets Uppsala. Jag betraktar ”Fallet Sigrid Gillner” som del två i min svenska historia.
Sigrid Gillner (1891-1975) var en pionjär både inom arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. En idealist och stridbar agitator med mottot ”rakt genom farligheterna”. Som ung vistades hon hos Ellen Key och tog djupa intryck av hennes syn på moderligheten. Som styrelseledamot i socialdemokratiska kvinnoförbundet gav hon 1935 ut stridsskriften Kvinnorna vantrivas, där hon gisslade kvinnoförbunden med sin skarpa penna. Kallade dem filialer, där kvinnorna fjäskande springer efter smulor från männen.
Sigrid Gillner var med och kämpade fram demokratin i Sverige. Hon slogs mot högern och deras åsikt att allmän rösträtt skulle störta samhället i fördärvet eftersom de ”undermåliga” då kom i majoritet. 1932 blev hon invald som en av sex kvinnor i riksdagen.
Varför lämnade hon sina politiska uppdrag 1935 och började tala om ”demokratins urartning”? Varför tappade hon tron på folket och attraherades av Hitlers ”sanna germanska demokrati”, där eliten skulle styra? Sigrid fick panikångest när hon insåg att hon blivit lurad av Hitler – han var ingen fredsapostel. Hon lämnade inte sin tomt på trettio år – från krigsslutet 1945 till sin död 1975. Men hon fortsatte att skriva brev och debattera. Hon brevväxlade med ledande politiker och intellektuella och blev ett prisma för sin tid. Hon efterlämnade en enorm samling brev och dokument. En skatt som låg orörd i trettio år. Tack vare att jag fick tillgång till den, kunde jag nysta upp vad som hände i hennes liv.
Hon skrev i flera brev till Tage Erlander att hon en gång skulle skriva en bok om vad som bröt ner henne och fick henne att felaktigt tro på Hitler. Den boken orkade hon aldrig skriva och nu blev det i stället jag som gjorde det.
Boken är lika mycket en berättelse om kärleken, som överlever trots alla konflikter. Sigrids man Sven Ringenson hatade Hitler från första dagen och fortsatte sin politiska karriär inom socialdemokratin. Genom deras brinnande brevväxling får läsaren följa äktenskapet. De älskar och hatar. De kan inte skiljas.

Några pressröster om Fallet Sigrid Gillner:

”Hur kunde en av de kvinnor som beredde väg för demokrati och välfärd i Sverige sedan inte bara bryta med arbetarrörelsen utan också aktivt söka sig till delar av nazismen? ´Fallet Sigrid Gillner´är sökandet efter svaret på den frågan. Och låt mig säga det med en gång: det är ett fantastiskt sökande….Vi läser alltså en berättelse, närvarande som en roman, som samtidigt är sann. Det borde inte vara möjligt, men det är det ändå. …Jag både lärs, roas och oroas.”
Dagens Nyheter.

”Där andra skulle ha fastnat i ampert pekpinneri lyckas Eva F Dahlgren, än en gång, hissa upp en historia ur källaren och förvandla den till ett läsäventyr….en bred och böljande krönika som är svår att lägga ifrån sig.”
Svenska Dagbladet.

”Ur Dahlgrens vaskande bland alla efterlämnade dokument framträder en komplex person. Smart, driftig, modig, och på samma gång känslig, sökande och ’nästan brottsligt godtrogen’. …Fallet Sigrid Gillner är intressant som tidsdokument, men allra mest fascinerande som  personporträtt. Och som ett litet steg mot att förstå något snudd på obegripligt.”
Tidningen Vi